Vouwdozen op maat

Vouwdozen op maat

Onder vouwdozen op maat vallen een aantal verschillende Fefco-modellen, de drie modellen die ik in dit stukje tekst wil bespreken zijn de Fefco-201, Fefco-200 en de Fefco-203. De Fefco-201 ook wel bekend als Amerikaanse vouwdoos is misschien wel de meest gebruikt doos ter wereld. Ook zal ik uitleggen welke verschillende fabrieken en machines er zijn om vouwdozen te maken.

In de kartonnage maken wij onderscheid tussen twee verschillende fabrieken, er bestaand Sheetplants dit zijn fabrieken die vouwdozen op maat kunnen maken en vooral in kleinere series. Dit komt omdat deze fabrieken de kartonnenplaten moeten bestellen bij een Sheetfeeder. Een Sheetfeeder is een bedrijf dat alleen kartonnenplaten op maat maakt. Het andere type fabriek noemen wij een Boxplant, deze soort fabriek werkt vrijwel autonoom, dit houdt in dat zij zowel een Golfkartonmachine als Inliner/Boxmaker(later hier meer over) hebben staan. Zij kunnen de kartonnen platen dus zelf maken en hier vervolgens ook zelf dozen van maken.

De Fefco-201 Amerikaanse vouwdoos is een standaard doos die boven en onder dicht getaped dient te worden. Op de aanhechtingstrook is hij al wel aan elkaar gelijmd dit kant automatisch gebeurd zijn of handmatig dat hangt af van het machinepark waar de doos gemaakt is. Deze doos is ideaal om te gebruiken als verzenddoos omdat hij heel gangbaar is. Ook is er veel mogelijk in afmetingen je kan deze doos relatief klein maken bijvoorbeeld 140x94x94mm maar een doos van 1178x785x1070mm(ook wel een pallet doos genoemd vanwege het formaat) is ook mogelijk. Om aan te geven hoe veelzijdig deze doos inzetbaar is. Een Fefco-201 is een prima doos om te bedrukken, vaak worden deze op de twee lange zijden bedrukt met een logo of een boodschap. Wij hebben zelf meerdere druktechnieken waarvan flexo-bedrukking het meest wordt toegepast voor dit model. Flexo-bedrukking is een druktechniek waarbij een fysiek industrieel stempel van de bedrukking gemaakt dient te worden. Deze wordt vervolgens met de gewenste inkt kleur bedekt en op de doos gedrukt op de juiste locatie. Andere druk technieken zijn digitaal print, dit kan full colour met uitzondering van de kleur wit en full colour offset al zijn de laatst genoemde twee voor dit model niet heel gebruikelijk.

Een Fefco-200 is eigenlijk precies dezelfde doos als een Fefco-201 met uitzondering van het feit dat deze doos aan de bovenkant zijn kleppen mist. Hierdoor heeft de doos dus een openbovenkant in kleinere afmetingen wordt dit bijvoorbeeld gebruikt als magazijnbak of opbergdoos, maar als grote variant bijvoorbeeld in pallet afmeting worden ze gebruikt door bedrijven die veel spullen retour krijgen als grote retour bakken. Om deze grote dozen makkelijker te laden is een laadklep erin altijd een goede optie.

De Fefco-203 is een Amerikaanse vouwdoos maar in tegenstelling tot de Fefco-201 heeft dit model op de lengte zijde overslaande kleppen, dat wil zeggen dat de kleppen aan beide kant geheel overslaan. Bij een Fefco-201 komen de lengte kleppen elkaar precies in het midden tegen. Doordat de kleppen geheel overslaand zijn kan een Fefco-203 in potentie nog wat zwaarder producten dragen dan de Fefco-201 omdat het gewicht over de gehele lengte kleppen verdeelt worden in plaats van het midden waar de kleppen elkaar tegen komen bij een Fefco-201. Het nadeel aan een Fefco-203 is wel dat door de overslaande kleppen de platen waaruit dit model gemaakt moet worden een stuk grotere zijn dan die van een Fefco-201, waardoor de Fefco-203 gelimiteerd is in de grote formaten ten opzicht van een Fefco-201. Er zijn machine die in theorie bijvoorbeeld ook een Fefco-203 palletdoos formaat van 1178x785x1070mm zouden kunnen maken, alleen komt dit in de praktijk nauwelijks voor.Alle drie de bovengenoemde vouwdozen zijn bij ons op de website te bestellen doormiddel van onze dozen op maat calculators. Hier kan je de gewenste inwendige formaten in millimeters in vullen met het gewenste aantal en de gewenste kwaliteit. Deze kwaliteiten zijn 3mm en 4 mm enkelgolf of 5mm en 7mm dubbelgolf. Afhankelijk van wat voor soort producten en de gewichten hiervan kun je een keuze maken voor kwaliteit. Bij vragen hierover kan er altijd contact met ons opgenomen worden uiteraard.

Over machines gesproken, er bestaan verschillende soorten machines waarop bovenstaande vouwdoos modellen gedraaid kunnen worden. Misschien wel de bekendste twee zijn een zogenoemde ‘Boxmaker’ en een ‘Inliner’. Een Boxmaker is een machine waar de kartonnenplaten in de lengte of in de breedte worden ingevoerd, vervolgens zet de machine sneden op de juiste plekken naar aanleiding van het formaat van de doos. Zodra dit gebeurd is spuugt de machine de ongelijmde doos als ware uit en kan deze vervolgens of handmatig of door een andere automatische machine verlijmd worden. Het grote verschil met een Inliner is dat deze machine na dat hij sneden aanbrengt de dozen ook al vouwt en verlijmd hij doet dit als waren in-line daar komt de naam ook vandaan.

Mochten er naar aanleiding van bovenstaand stuk nog vragen zijn over magazijndozen op maat of andere verpakkingen aarzel dan niet om contact op te nemen met iemand in het 123kartonnendozen team via de mail, telefoon of gemakkelijk via ons onderstaande contactformulier. Wij staan altijd klaar om advies op maat te geven.

Heeft u nog vragen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op:

  Uw naam + bedrijfsnaam

  Uw emailadres

  Uw telefoonnummer

  Terugbelverzoek

  Onderwerp

  Uw bericht

  Heeft u een vraag of vragen?​​

  Wij staan u maar al te graag te woord. Vul het contactformulier in en u ontvangt spoedig een antwoord (wij antwoorden doorgaans binnen 24 uur).