Alles wat je moet weten over kartonnen dozen.

 

Meer informatie nodig over kartonnen dozen of verpakkingsmaterialen? Het is soms lastig om te beslissen welke kartonnen doos of verpakkingsmaterialen geschikt zijn voor uw verzending. Daarom een uitgebreid artikel waar alle aspecten van de verpakkingswereld aan bod komen.

De onderstaande onderwerpen worden behandeld in de kartonnen dozen informatie gids:

  1. Kartonnen dozen
  2. Kartonnen dozen op maat
  3. Verpakkingsmaterialen
  4. Opvulmateriaal
  5. Tape technieken
  6. Pallets voor kartonnen dozen

 

1. Kartonnen dozen

Verschillende soorten kartonnen dozen.

Er zijn natuurlijk veel soorten verschillende soorten kartonnen dozen beschikbaar, alle kartonnen dozen die wereldwijd verkrijgbaar zijn hebben een specifieke Fefco code gekregen voor een betere herkenning.  Op deze manier kan er wereldwijd herkend worden welke kartonnen doos er wordt bedoeld met een bepaalde code. Fefco is de afkorting voor Federation Européenne des Fabricants de Carton Ondulé oftewel de Europese federatie van golfkartonfabrikanten. Hieronder zijn de meest gebruikte Fefco codes wat verder toegelicht.

 

Amerikaanse vouwdoos – Fefco 201

De doos die wereldwijd het meest gebruikt en besteld wordt is de Amerikaanse Vouwdoos met de code Fefco 421. Kenmerkend voor deze kartonnen doos zijn de kleppen aan de onder en bovenkant die gesloten kunnen worden doormiddel van tape. Deze doos wordt vaak gekozen door de eenvoud en het voordelige tarief wat vaak erg voordelig is. In de webshop van 123Kartonnen Dozen zijn verschillende varianten van de Amerikaanse vouwdoos verkrijgbaar. Denk aan enkelgolf, dubbelgolf en een witte en bruine variant. Wanneer de juiste maat van de Amerikaanse vouwdoos er niet tussen zit is er altijd nog de optie om een Amerikaanse vouwdoos op maat te laten maken.

 

Magazijndoos – Fefco 421

Magazijndozen zijn niet enkel dozen die gebruikt kunnen worden voor opslag in het magazijn maar ook voor verzending van producten. Een magazijndoos is kenmerkend voor het slotje aan de voorzijde, op deze manier is de doos makkelijk te openen en te sluiten. Het is wel belangrijk dat de dozen met niet meer dan 10kg belast worden, anders is er een grote kans dat deze variant het gewicht niet kan houden.

 

Postpakketdoos – Fefco 427

Een postpakketdoos is een stansdoos die wordt gemaakt met een stansmachine. Bij de postpakketdoos is het niet nodig om de doos met tape te sluiten maar dit is mogelijk doormiddel van de klep die aan de achterkant van de doos zit en die met de uitkepingen aan de voorkant makkelijk dicht gemaakt kan worden. Postpakketdozen zijn geschikt voor een zending van maximaal 10 KG.

 

Palletdoos – Fefco 200

Palletdozen zijn geschikt voor het gebruik op een pallet, zoals de naam al zegt, maar kunnen ook gebruikt worden voor het verzenden van hele grote producten.  De dozen zijn gemaakt van 7mm dubbelgolf karton en zijn daarom extra stevig en bestendig voor alle verschillende elementen waar ze mee te maken krijgen.

 

Kartonnen platen – Fefco 110

Een kartonnen plaat is het perfecte voorwerp voor het opstapelen van kartonnen dozen, door het toevoegen van een kartonnen plaat tussen een stapel kartonnen dozen wordt de stapel veel steviger. Er zijn twee verschillende maten kartonnen platen op voorraad en anders is het altijd mogelijk een kartonnen plaat op maat te laten maken.

 

Wikkeldoos – Fefco 409

Wikkeldozen zijn perfect voor lange dunne voorwerpen zoals schilderijen of snowboards. De doos kan makkelijk ergens omheen gewikkeld worden en op deze manier zijn ook deze platte voorwerpen perfect ingepakt. De wikkeldoos is verkrijgbaar in 3 of 4 mm enkelgolf of eventueel een dubbelgolf variant.

 

De Fefco codes zijn niet zomaar verzonnen maar zijn daadwerkelijk ergens op gebaseerd. Zie hieronder een kort overzicht waar codes daadwerkelijk op zijn gebaseerd.

Serie Soort Kenmerken
02 serie Gesloten kartonnen doos Kartonnen doos is meestal gelijmd, getaped of geniet.
03 serie Telescoop kartonnen doos Dozen bestaan uit twee delen die over elkaar heen gaan.
04 serie Vouwbare kartonnen doos en trays Dozen bestaan uit 1 stuk karton
05 serie Sleeve kartonnen doos Dozen bestaan uit sleeves en hulzen
06 serie Stijve kartonnen doos Dozen bestaan
07 serie Kant en klare kartonnen doos Dozen worden verlijmd en er is geen tape nodig
09 serie Interieur, inlays en fixeerverpakking Hierbij wordt vaak een interieur gebruikt om producten te fixeren

 

Advies voor de perfecte kartonnen doos

Er is natuurlijk een groot aanbod kartonnen dozen en soms kan het lastig zijn om te beslissen welke kartonnen doos het beste past bij de behoeftes. Er zijn verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden wanneer de juiste kartonnen doos wordt gekozen. Ten eerste moet natuurlijk bepaald worden welke maat geschikt is voor het verzenden van het product. Daarbij moet uiteraard ook rekening gehouden worden met het gewicht en de omvang van het product. Het is veel voordeliger om de kartonnen doos zo goed mogelijk om het product te laten passen, er is dan minder tot geen opvulmateriaal nodig. Ook is het beter voor de CO2 uitstoot om een kartonnen doos te kiezen die goed past, er passen dan meer kartonnen dozen in een truck en dit scheelt natuurlijk weer extra heen en weer rijden.

 

Enkelgolf of dubbelgolf?

De volgende keus die gemaakt moet worden is of er enkel of dubbelgolf nodig is. Een enkelgolf is wat minder beschermend dan een dubbelgolf karton. Wanneer de juiste afmeting en dikte van de kartonnen doos is bepaald moet er ook over nagedacht worden hoe de producten in de kartonnen doos gepresenteerd moeten worden Er is de mogelijkheid om voor een simpele Amerikaanse vouwdoos te gaan maar ook voor een mooie magazijndoos met een klep. Wanneer het een klein product is kan dit op deze manier mooi gepresenteerd worden.

 

Omdat het soms lastig kan zijn om in te schatten hoe producten in een kartonnen doos passen of welke kartonnen doos het beste gebruikt kan worden. Staat het team van 123Kartonnen Dozen graag voor u klaar om te informeren voor het kiezen van de juiste kartonnen doos. Het is ook mogelijk om eenmalig een proefbundel te bestellen, voor deze bundel moet wel betaald worden maar de verzendkosten zijn gratis. Het is dan makkelijker om te kijken of het product goed in de kartonnen doos past. Het is altijd mogelijk om vrijblijvend contact op te nemen met 123Kartonnen Dozen voor advies. Dit kan telefonisch of via de mail.

 

Pallet prijzen

Als de perfecte kartonnen doos is gevonden is er de optie bij sommige varianten om de dozen in een pallet voorraad af te nemen. Wanneer er in één keer een hele pallet wordt afgenomen kan de prijs flink omlaag en zal dit erg schelen in de inkoopkosten. Mocht de perfecte maat er niet bij zitten in de voorraad artikelen is het ook altijd mogelijk om de kartonnen doos op maat te laten maken. Op deze manier zal de doos altijd perfect passen om het product wat er verzonden moet worden. Het wordt wel aangeraden om dit alleen te doen wanneer er een hoog aantal wordt afgenomen. De prijs kan anders erg oplopen. Het is mogelijk om zelf te checken wat de prijs voor de perfecte doos op maat is, dit kan doormiddel van de dozencalculator. Hier moet dan de lengte / breedte / hoogte en aantal worden ingevoerd. De juiste prijs zal door de calculator worden gecalculeerd en op basis hiervan kan worden beslist of dit interessant is om af te nemen.

 

Karton kwaliteit en bescherming

Naast het beschermen van de producten die in de kartonnen doos gaan is het ook erg belangrijk dat de kartonnen doos zelf goed aankomt op bestemming. Er zijn verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden voor en tijdens de verzending. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de producten in de kartonnen doos wel goed ingepakt zijn maar omdat de kartonnen doos niet goed is beschermd de producten als nog niet in goede staat op bestemming aankomen.

 

Omdoos

Het is erg belangrijk dat de juiste kwaliteit karton wordt gekozen voor de verzending. Dit is helemaal afhankelijk van waar de kartonnen doos heen wordt gestuurd en hoe zwaar de producten in de kartonnen doos zijn. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een kartonnen doos en hier ook een omdoos omheen te plaatsen, dit komt niet vaak voor maar voor extra goed bescherming is dit een goede keus.

 

Daarnaast is het ook erg belangrijk om goed na te denken over de karton kwaliteit van de kartonnen doos. Er zijn veel verschillende opties waar uit gekozen kan worden. Er is de keuze om gebruik te maken van een enkelgolf, dubbelgolf en driedubbelgolf. De golven in het karton geven aan hoe dik het karton van de doos is.

 

Enkelgolf karton

Enkelgolf karton is de dunste optie en is erg geschikt wanneer er lichtere producten verzonden moeten worden. De enkelgolf karton heeft een dikte van 1,5 mm en kan een maximaal gewicht aan van 3 kg. Het is wel erg belangrijk dat de stevigheid van de kartonnen doos goed wordt gewaarborgd Dit kan het beste worden gedaan wanneer de volledige binnenruimte bedekt is en de producten zo goed mogelijk gestapeld worden. Zolang de producten niet breekbaar of fragiel zijn is dit een perfecte optie om te kiezen voor verzending.

 

Dubbelgolf karton

De volgende optie om uit te kiezen is de variant dubbelgolf karton, zoals de naam het al zegt bestaat deze karton soort uit een karton met een dubbele golf er in. Dubbelgolf wordt ingezet bij zeer kwetsbare en kostbare pakketten of pakketten die internationaal verstuurd worden. Dubbelgolf karton kan worden ingezet tot wel een gewicht van 100 kilo! Dit is alleen mogelijk wanneer de inhoud goed verdeeld is over de bodem en er tape op de juiste manier is gebruikt. De laatste optie, drie dubbelgolf karton, is geschikt voor extreem zware pakketten en biedt daarom dan ook extra bescherming. Deze versie wordt niet heel vaak gebruikt maar kan worden gekozen wanneer dubelgolf karton niet voldoende is.

 

Kartonnen doos bescherming

Qua karton is er natuurlijk een ruime keus aan kwaliteit om de producten in de kartonnen doos zo goed mogelijk te beschermen. Om de kartonnen doos zelf ook nog goed te beschermen als ze op een pallet staan is er ook de optie om rekwikkelfolie te gebruiken. Rekwikkelfolie kan zowel gebruikt worden voor het bij elkaar houden van de kartonnen dozen en voor de bescherming van de kartonnen dozen voor alle elementen tijdens de verzending. Er zijn verschillende kleuren rekwikkelfolie waar uit gekozen kan worden, zo is er een doorzichtige variant, een witte variant en een zwarte.

 

De rekwikkelfolie kan op verschillende manieren aangebracht worden, de rol kan natuurlijk makkelijk afgewikkeld worden om de kartonnen dozen heen of doormiddel van een rekwikkelfolie houder. Dit is een soort standaard waar de rol op geplaatst kan worden en makkelijk om de dozen heen kan worden gewikkeld. Op deze manier kunnen alle hoeken van de kartonnen doos makkelijk meegenomen worden en zijn de dozen goed beschermd.

 

Nieuwe trends in de kartonnen dozen industrie

Veel kartonnen dozen zijn natuurlijk al voor een lange tijd in de kartonnen dozen voorraad en hier komt dan ook weinig verschil in. Toch komen er af en toe nieuwe varianten in de voorraad die dan zo aangepast zijn dat ze helemaal vernieuwend zijn en handige snufjes hebben die andere kartonnen dozen niet hebben.

 

Speedbox met autolockbodem

Een kartonnen doos die nieuw is in de verpakkingswereld is de speedbox met autolock bodem, deze kartonnen doos is perfect voor iedereen die binnen een korte tijd veel dozen in elkaar moet zetten. Deze innovatie verzenddoos beschikt over een bodem die makkelijk in elkaar schiet wanneer de doos uitgeklapt wordt. Dit scheelt weer tijd en is vooral handig wanneer er heel erg veel kartonnen dozen achter elkaar ingepakt moeten worden. Daarnaast heeft de doos een handige plakstrip waardoor hij snel gesloten kan worden. Het verschilt per variant maar op sommige autolock speedboxen zitten ook twee plakstrips waardoor de kartonnen doos makkelijk hergebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een retour zending. Alles kan makkelijk in één beweging in elkaar gezet worden waardoor deze variant in vergelijking met de Amerikaanse vouwdoos veel sneller en handiger in gebruik is.

 

Een ander voordeel van de autolock speedbox is dat door de handige plakstrip het gebruik van tape ook nog eens overbodig is geworden. Voor de ontvanger is het ook erg makkelijk om de kartonnen doos te ontvangen en te openen, aan de voorzijde van de doos bevindt zich een perforatie waardoor de doos makkelijk opengescheurd kan worden. Deze variant is in de webshop van 123Kartonnen dozen verkrijgbaar in verschillende maten.

 

Wijndozen uit voorraad

Een andere kartonnen doos die nieuw is in de voorraad is en ook steeds vaker wordt besteld zijn wijndozen uit voorraad. Het was eerst alleen maar mogelijk om de wijndozen op maat te laten maken, wat een veel kostbaarder proces is en ook niet altijd haalbaar wanneer er maar een kleine hoeveelheid wordt besteld. De wijndozen uit voorraad zijn kartonnen dozen die gevuld zijn met een vakverdeling waardoor de glazen flessen er makkelijk in geplaatst kunnen worden en elkaar niet raken. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de flessen heel op bestemming aankomen wanneer ze worden verzonden. Zowel het interieur / de vakverdeling en de buitenkant van de kartonnen doos zijn gemaakt van dubbelgolf karton waardoor de flessen stevig in de doos zitten en ook goed beschermd worden.

 

Een voordeel aan de wijndozen uit voorraad is dat de dozen piano geleverd worden, wat inhoudt dat de dozen plat geleverd worden en makkelijk bewaard en opgestapeld kunnen worden. De wijndozen zijn geschikt voor 1,2,3,4,6,9 en 12 flessen, het is erg handig dat er op de buitenkant van de kartonnen doos breekbaar is gedrukt waardoor het duidelijk is dat de inhoud breekbare producten bevat.

 

Brievenbusdoosjes

Een andere trend die in 2020 echt zijn opmars heeft gemaakt zijn de brievenbusdoosjes. Tegenwoordig worden er door webshops heel veel pakketjes verzonden die makkelijk in een brievenbusdoosje passen en daarom ook door de brievenbus kunnen. Door de gevolgen van het corona virus worden er natuurlijk ook veel meer pakketjes besteld en verzonden en is er ook meer behoefte aan geschikte verpakkingen. Brievenbusdoosjes zijn gemaakt van massief karton en om deze reden is het doosje erg licht maar wel stevig voor verzending.

 

Het is erg belangrijk dat brievenbusdoosjes aan een aantal eisen voldoen zodat ze door de brievenbus passen. De eisen die aan een brievenbusdoosje worden gesteld is dat de afmetingen de volgende zijn: 265 mm x 380 mm x 32 mm. De afmetingen kunnen iets groter of kleiner zijn maar niet te veel want anders past het niet door de brievenbus. Dit is erg belangrijk omdat de brievenbusdoosjes anders natuurlijk niet door de brievenbus passen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat een brievenbusdoosje makkelijk is om te bedrukken en dan ook nog eens extra feestelijk om te ontvangen via de brievenbus.

 

Papieren verzendzak

Het laatste onderdeel wat steeds populairder is geworden is de papieren verzendzak. Waar vroeger altijd een standaard een plastic verzendzak wordt gebruikt is er tegenwoordig veel meer interesse in een papieren verzendzak. De papieren variant is zeer stevig en ook nog eens milieu vriendelijk. De verzendzakken zijn gemaakt van 135 grams kraftpapier van recycling kwaliteit. Een handige bijkomstigheid is dat de zakken zijn uitgevoerd met een zelf klevende sluiting en ook nog eens een dubbele strip die kan worden gebruikt voor een retourzending wanneer de klant behoefte heeft om het pakket retour te verzenden. Een papieren verzendzak wordt door webshops vaak gebruikt om kleding te verzenden omdat dit makkelijk door de brievenbus kan worden bezorgd. Er wordt natuurlijk ook vaker voor een milieu bewustere optie gekozen omdat dit een steeds belangrijker aspect wordt in de business van tegenwoordig.

 

2. Kartonnen dozen op maat

Kartonnen dozen op maat bestellen

In het assortiment van 123Kartonnen Dozen is een grote hoeveelheid aan standaard kartonnen dozen. Deze kartonnen dozen hebben standaard Fefco maten zoals hierboven genoemd. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een doos nodig is die niet op voorraad is. Voor bepaalde verzendingen zijn er aparte maten nodig zodat de producten die verzonden moeten worden perfect in de kartonnen doos passen. Deze afmetingen kunnen helemaal zelf bepaald worden, daarnaast is het ook mogelijk om de kwaliteit van het karton te bepalen of eventueel nog een bedrukking toe te voegen. Op deze manier is het altijd mogelijk om een kartonnen doos te vinden die perfect bij al uw wensen past.

 

Er zijn verschillende stappen in het proces van een kartonnen doos op maat maken. De eerste stap in het proces is de juiste kartonnen doos kiezen voor het product wat verzonden wordt.  Er zijn veel verschillende soorten dozen die geschikt zijn voor verschillende soorten verzending. Bijvoorbeeld een standaard Amerikaanse vouwdoos een wikkeldoos, kokerdoos, postpakketdoos of een schilderijdoos. Wanneer de juiste kartonnen doos is gekozen is het vervolgens belangrijk dat de juiste maat van de doos wordt gevonden.

 

De tweede stap in het proces is de juiste maten voor de kartonnen doos op maat vinden en de prijs berekenen. Bij het bestellen van een doos op maat werkt 123Kartonnen dozen altijd met een inwendige maat, het is ook erg belangrijk dat daar op wordt gelet wanneer de maten worden doorgegeven. Bij het maken van de kartonnen doos op maat is een inwendige lengtemaat nodig voor de lengte breedte en de hoogte. Het is mogelijk dit in te voeren in een calculator samen met het aantal, kwaliteit en de kleur. Wanneer er op berekenen wordt gedrukt komt het tarief voor de dozen op maat naar voren. De prijs die wordt laten zien is inclusief een franco levering in België of Nederland. Het is altijd slim om een hoog aantal dozen op maat in één keer te bestellen, hoe hoger het aantal hoe voordeliger de prijs gemaakt kan worden.

 

Lengte, breedte en bedrukking

Wanneer het onduidelijk is wat de lengte of breedte maat is kan er ten alle tijden contact op worden genomen met 123Kartonnen Dozen. Het kan namelijk soms erg onduidelijk zijn bij een kartonnen doos wat de lengte of de breedte maat is. Welke karton kwaliteit er gekozen moet worden voor de kartonnen doos op maat is ook een belangrijk onderdeel en natuurlijk afhankelijk van de producten die verzonden moeten worden.

 

Er is de keuze voor een EG (enkel golf) 2mm / 4mm of een DG (dubbel golf) 5 / 7 mm, enkel golf wordt gebruikt wanneer er lichtere producten worden verzonden en dubbelgolf voor medium tot zware producten. Hoe dikker het karton hoe steviger de doos is. En tot slot is er nog de keus voor bruin of wit karton, waarbij de witte kleur iets prijziger is dan de bruine versie. Dit is het geval omdat karton normaliter bruin is en voor de witte versie nog wit gemaakt moet worden.

 

Bedrukking kartonnen doos

De tweede stap in het dozen op maat proces is het kiezen van de bedrukking van de kartonnen doos. Dit is natuurlijk niet nodig maar het kan een mooie toevoeging zijn voor de merkbeleving van de ontvanger. Vaak wanneer er een logo of een slogan van het merk op de kartonnen doos wordt toegevoegd blijft het merk beter hangen en is er een grotere kans dat er weer een nieuwe bestelling wordt gedaan. Bijna alles qua bedrukking is mogelijk maar dat is vaak wel aan de prijs te zien. Een all – over full colour bedrukking wordt vaak erg duur omdat er veel inkt nodig is om de hele kartonnen doos te bedrukken. Het is dan vaak voordeliger om te kiezen voor een enkele afbeelding die op de kartonnen doos gedrukt wordt.

 

Levertijd

De derde en laatste stap is akkoord geven op de bestelling en vervolgens wachten tot de kartonnen dozen op maat geleverd worden. De gemiddelde levertijd van een op maat gemaakte kartonnen doos bedraagt tussen de 5 en 15 werkdagen. Met een drukke periode zoals rondom kerst of sinterklaas kan deze levertijd ook oplopen maar dat zal altijd gecommuniceerd worden. Het is ook mogelijk om voor een spoedlevering te kiezen wanneer de kartonnen dozen erg snel nodig zijn. Dit moet altijd vooraf besproken worden en soms is hiervoor ook een kleine extra bijdrage nodig. De factuur wordt verzonden en hoeft pas voldaan te worden nadat de kartonnen dozen zijn geleverd.

 

Kartonnen dozen op maat produceren

Wanneer de order voor de kartonnen dozen op maat is geplaatst moeten de kartonnen dozen natuurlijk worden geproduceerd. Vaak moet een kartonnen doos die op maat wordt gemaakt worden gestanst. Heel soms komt het voor dat een stadsmens nog op voorraad ligt voor de kartonnen doos op maat, maar vaak moet deze nog worden gemaakt. Voor een stansmes is een eenmalige investering nodig en vervolgens kan het mes gebruikt worden tot hij niet meer scherp of bruikbaar is. Stansen kan als het ware gezien worden als het eruit “slaan” van het materiaal, er zijn verschillende soorten stansbewerkingen mogelijk voor kartonnen dozen.

 

Vlak stansen

De eerste soort stansbewerking die mogelijk is wordt vlak stansen genoemd. Deze techniek wordt meestal gebruikt voor het stansen van kleinere series, dit is het geval omdat vlak stansen vaak een lang proces is. Een rare vergelijking maar waar het wel wat duidelijker door wordt is dat stansen vergeleken kan worden met het proces koekjes bakken. Bij koekjes bakken is er een mooie plak deeg nodig en hier worden de koekjes met een vormpje uitgedrukt. Wat er overblijft zijn koekjes in losse delen van de plak deeg. Voor vlak stansen van de kartonnen dozen heeft 123Kartonnen dozen één type machine tot de beschikking. Deze machine heet de Degel en is een machine waar na elke stans die is gedaan een nieuwe plaat moet worden ingevoerd. Voor bijvoorbeeld 100 dozen is dit makkelijk te doen maar wanneer er een hoog aantal moet worden gestanst is dit een erg lang proces.

 

Roterend stansen

De tweede stanstechniek die gebruikt wordt is het roterende stansen. Het is in principe hetzelfde stans proces als bij het vlak stansen alleen meer bruikbaar voor een groter aantal kartonnen dozen wat gestanst moet worden. Het grote verschil is echter dat in plaats van dat de stans weer helemaal omhoog wordt gehaald na het stansen (zoals gebeurt bij vlak stansen) dat de stans roteert en meteen weer doorgaat met stansen. Bij het roterend stansen wordt er gebruik gemaakt van een blok met meerdere stans messen van hetzelfde formaat die na elke stans een slag draait zodat het volgende mes weer een volgend doosje stanst.

 

Doordat dit proces veel sneller gaat is dit veel voordeliger voor grotere series dan de vlak stans techniek. De roterende stansmachine wordt de Asahi genoemd, speciaal gemaakt voor het stansen van grote series. De kartonnen platen worden op een pallet voor het invoer gedeelte van de machine geplaatst. Het enige wat dan nog moet gebeuren is de machine instellen en vervolgens gaat de Asahi aan de slag. De gehele pallet wordt dan verwerkt naar de soort kartonnen doos die gewenst is. Het minimale aantal dozen dat gemaakt kan worden met de Asahi is ongeveer 500 stuks.

 

Wanneer er kartonnen dozen met een stansmachine worden gemaakt moet er altijd rekening worden gehouden met een onder of overlevering van ongeveer 10%. Dat is van tevoren nog niet duidelijk of het er meer of minder worden. Dit wordt altijd gecommuniceerd voor dat er kartonnen dozen op maat worden besteld en de prijs kan achteraf altijd nog aangepast worden. Dit gebeurt omdat wanneer de stansmachine wordt gestopt hij soms nog even doorgaat en soms ook meteen stopt.

 

Kartonnen dozen op maat bedrukken

Wanneer de kartonnen doos eenmaal op maat is gemaakt in de stansmachine kan eventueel de volgende stap in het proces zijn de doos op maat bedrukken. Dit is natuurlijk afhankelijk van de keuze van de afnemer maar mocht dit het geval zijn dan kan er gekozen worden voor verschillende soorten bedrukking. Voor sommige bedrukkingen is het ook nodig om een eenmalige investering te doen voor een cliché. Een cliché is een soort stempel die gebruikt wordt om de bedrukking op de kartonnen doos aan te brengen. Deze stempel is te gebruiken tot hij helemaal versleten is, het handige is ook nog eens dat de stempel voor meerdere maten kartonnen dozen gebruikt kan worden.

 

Flexo bedrukking

De eerste bedrukking die gebruikt kan worden is de Flexo – bedrukking. Deze bedrukking kan gezien worden als een hoogdruktechniek, er wordt gebruik gemaakt van een cliché als stempel met een roterende hoogdruk. De hoge snelheid van de bedrukking is kenmerkend voor Flexo en hierdoor is de drukdikte ook minimaal. Er wordt ongeveer gebruik gemaakt van 2.0 – 4.0 micron op het karton.  Om het wat duidelijker toe te lichten kan dit worden gezien als een dunne inkt op waterbasis die ideaal is voor het bedrukken van papier en karton. Het nadeel van flexo – bedrukking is dat het niet mogelijk is om hele gedetailleerde foto’s en afbeeldingen te drukken op een kartonnen doos. De bedrukking wordt daarom ook meestal gebruikt op het heftigere soort karton, denk aan dozen voor fruit of groente of hele grote en zware palletdozen. Het voordeel is wel dat de bedrukking kosten minimaal zijn en de techniek loont zich al vanaf 250 stuks!

 

Lamineren

De volgende bedrukking die mogelijk is bij het bedrukken van een kartonnen doos is de bedrukking die lamineren heet. Lamineren is eigenlijk simpelweg het aanbrengen van een dunne kunststof folie met een bedrukking op de kartonnen doos. Het lamineren kan ook wel met plastificeren vergelijken worden omdat de kartonnen doos goed wordt beschermd tegen aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Er zijn twee verschillende soorten lamineren die gebruikt kunnen worden, een hoogglans laminaat of een matfolielaminaat. Wanneer een kartonnen doos netjes gelamineerd is biedt dit de kartonnen doos een erg luxueuze en nette uitstraling. Het wordt aangeraden om het lamineren toe te passen vanaf ongeveer 500 stuks omdat het anders erg kostbaar wordt.

 

Full colour bedrukking

Tot slot is er nog de bedrukking genaamd cacheren, deze bedrukking wordt ook wel full colour bedrukking genoemd. Doormiddel van cacheren wordt er een dikte en stevigheid gecreëerd die erg handig is voor verdere bewerkingen. Het drukwerk wordt als het ware op het karton geplak. Het drukwerk wordt om de randen gevouwen en aan de achterkant vast geplakt. Naast de mooie afwerking zorgt het ook voor een stevige afwerking. Denk bij gecacheerde producten bijvoorbeeld aan displays of verpakkingen voor chique parfums. Het is ook mogelijk om de producten af te werken met een mooie glimmende gouden folie. Op deze manier wordt er echt een luxueus gevoel gecreëerd.

 

Het is soms lastig in te schatten welke bedrukking geschikt is voor het doeleind waar de kartonnen doos wordt gebruikt. Elke techniek heeft weer zijn eigen voordelen en nadelen. Om deze reden heeft 123Kartonnen dozen een speciale afdeling voor dozen op maat en bedrukking. Er vindt altijd overleg plaats voor de kartonnen doos op maat met bedrukking wordt besteld. Met alle kennis en ervaring in de verpakkingsindustrie is 123Kartonnen dozen een specialist op het gebied van bedrukte kartonnen dozen. Wanneer er een bedrukte doos besteld wordt zal er altijd vooraf een offerte worden verstuurd, pas wanneer deze akkoord bevonden is zal de bestelling doorgezet worden. Op deze manier zal de afnemer nooit voor verrassingen komen te staan en wordt alles goed overlegd voor de bestelling ingezet wordt.

 

Verpakkingsmaterialen

Er is al veel aandacht besteed aan het verpakkingsmateriaal de kartonnen doos maar er zijn nog veel meer soorten verpakkingsmateriaal wat gebruikt kan worden om producten te verzenden per post. Het is natuurlijk geheel afhankelijk van welke soorten producten er worden verzonden welk materiaal geschikt is. Voor grotere producten wordt het bijna altijd wel aangeraden om gebruik te maken van een kartonnen doos om te verzenden. Maar voor kleine producten is het ook mogelijk om af te wisselen met verpakkingsmaterialen / producten.

 

Verzendzakken

Wanneer er kleding wordt verzonden is het zeker niet altijd nodig om gebruik te maken van een kartonnen doos om de producten te verzenden. In de webshop van 123Kartonnen dozen zijn ook kleding verzendzakken verkrijgbaar. De verzendzakken zijn gemaakt van een stevig materiaal genaamd COEX, dit is een ondoorzichtig plastic waardoor het niet mogelijk is om te zien wat er in de zak zit. De plastic verzendzak is heel flexibel en daarom is het mogelijk om met één verzendzak producten van verschillende formaten in te pakken. De kleding verzendzak bezit een tearstrip waardoor de zak makkelijk gesloten kan worden. Het is erg handig dat er goed duidelijk is door de tearstrip wanneer de zak onderweg al geopend is. Hij kan vervolgens niet meer makkelijk gesloten worden.

 

Papieren verzendzakken

De verzendzakken zijn ook verkrijgbaar in een papieren editie met wederom ook een tearstrip om dicht te plakken. Deze variant is een stuk steviger en milieubewuster dan de verzendzak van plastic. De zak is gemaakt van 135 grams Kraft Recycling kwaliteit. De kartonnen verzendzak is een stuk milieubewuster dan de plastic variant omdat hij gemaakt is van Kraft recycling kwaliteit maar ook omdat de zak bezit over een dubbele tearstrip. Op deze manier kan de zak hergebruikt worden om producten ook weer retour te verzenden door de andere tearstrip te gebruiken. Je ziet deze zakken ook steeds vaker bij merken die bewust met het milieu bezig zijn omdat de zakken makkelijk gescheiden kunnen worden en gerecycled.

 

Luchtkussen envelop

De andere optie voor het verzenden van niet breekbare of andere kleine producten is een luchtkussen envelop. Het is wel erg belangrijk dat de producten door de brievenbus passen, want hier zijn de enveloppen eigenlijk voor bedoelt. Een luchtkussen envelop beschermt de producten die in de envelop zitten erg goed. Aan de binnenkant van de envelop zit een laag met noppenfolie aan beide kanten zodat de envelop tijdens het transport flinke klappen op kan vangen.

Het is natuurlijk erg belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de afmetingen van de producten die in de envelop zitten, de maximale afmeting van een envelop die door de brievenbus kan is 380 x 265 x 32 mm. Net zoals bij de verzendzak bezit de envelop over een tearstrip waardoor de envelop makkelijk gesloten kan worden. De enveloppen worden per 50 of 100 stuks geleverd. Wanneer er maar een klein product verzonden moet worden wat ook nog eens door de brievenbus past wordt het ten alle tijden aangeraden om dit met een luchtkussen envelop te doen, hierdoor is er een erg groot verschil in de porto kosten.

 

Monster envelop

Een andere optie voor het verzenden van grotere en iets zwaardere producten is de monster envelop, De envelop is verkrijgbaar in twee maten, in een A4 en A5 formaat. De naam zegt het al, de monster envelop is een stuk groter dan bovenstaande modellen. Voor pakketten van gemiddeld zo’n 2.5 kilo is de monster envelop een perfect alternatief voor een brievenbusdoos of een kartonnen doos. De envelop bezit over een blok bodem waardoor de producten er makkelijk en gemakkelijk in gestopt kunnen worden. Het materiaal is verschillend maar is gemiddeld ongeveer zo’n 150 tot 170 grams bij de zwaardere edities. Een ander voordeel van de envelop is dat hij bezit over een inslag aan de zijkanten, waardoor er nog grotere producten in de envelop geladen kunnen worden.

 

Opvulmateriaal

Er wordt natuurlijk altijd geprobeerd de best passende kartonnen doos te vinden voor verzending maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Daarom zijn er verschillende opvul materialen beschikbaar om het product toch zo stevig mogelijk in de kartonnen doos te plaatsen. Als het product goed passend in de kartonnen doos zit is dit niet nodig, behalve als er natuurlijk een breekbaar product wordt verzonden, dan is het erg verstandig om deze goed te beschermen. De verschillende opvul materialen waar uit gekozen kan worden zijn schuimkorrels, opvulpapier, luchtkussenzakjes en SizzlePak. Elk opvulmateriaal heeft zijn eigen kenmerken en zijn perfect voor verschillende soorten producten.

 

Schuimkorrels

Ten eerste de schuimkorrels, dit product staat ook wel bekend als opvulchips, Flo-pak of opvul korrels. Dit product heeft zich door de jaren heen zeker bewezen als perfect opvulmateriaal. Het wordt vooral aangeraden om dit product te gebruiken bij het beschermen van het verzenden van kwetsbare producten. De schuimkorrels kunnen gemakkelijk kleine ruimtes in een kleine doos opvullen en door de flexibiliteit kunnen de korrels goed op elkaar aansluiten. De schuimkorrels hebben een open 8-model en wegen echt bijna niks, wat natuurlijk ideaal is voor je verzend gewicht. De schuimkorrels stabiliseren de producten in de kartonnen doos en daarom zijn de producten goed beschermd tegen schokken en stoten. Er zijn verschillende opties voor het bestellen van de schuimkorrels, ze zijn zowel verkrijgbaar in een grote zak van 500 liter en in een kleinere doos van 150 liter. Er is een verschil in de open en gesloten schuimkorrels, voor hele zware producten zijn gesloten schuimkorrels meer geschikt en voor de lichtere producten open schuimkorrels. Door de dichte structuur zijn de korrels steviger en meer geschikt voor zwaardere producten.

 

Fillpak TT

Vervolgens de opvuloptie vulpapier, met de naam Fillpak TT, het is een bekend en populair product wat wordt gebruikt voor het opvullen van kartonnen dozen voor verzending. Dit is het geval omdat Fillpak TT heel erg sterk is en makkelijk op aanvraag gemaakt kan worden.

Het kan perfect gebruikt worden om lege ruimtes in een kartonnen doos op te vullen zodat de producten niet gaan verschuiven. Het is een schone en betrouwbare oplossing en heel erg handig omdat het opvulmateriaal precies op de juiste afmeting gemaakt kan worden. Dit kan doormiddel van een Fillpak Manual Dispenser, dit apparaat maakt van ongelaagd kaftpapier een PaperStar vorm en het volume van het papier wordt extreem gemaximaliseerd. Hierdoor ontstaan er een soort papieren strengen die perfect om het product in de kartonnen doos heen gevormd kunnen worden en goed beschermen en bufferen.

Er zijn twee verschillende opties kraftpapier, 50 en 70 grams, het verschil zit in de stevigheid van de PaperStar vormen. Zoals verwacht zal de 70 grams steviger zijn dan de 50 grams. Zowel het kaftpapier en de tafeldispenser Fillpak TT zijn beide verkrijgbaar in de webshop van 123Kartonnen Dozen.

 

Luchtkussenzakjes

De luchtkussenzakjes komen goed van paswanneer er ruimte overblijft rondom een product in een kartonnen doos. Dit product kan worden gekwalificeerd als een schok dempend luchtkussenzakje.   Bij 123Kartonnen Dozen worden de luchtkussenzakjes opgepompt geleverd wat ook weer een hoop werk scheelt. Ze  worden in kettingvorm geleverd en zijn makkelijk af te scheuren, hierdoor zijn ze meteen gebruiksklaar. Bij het gebruiken van de luchtkussenzakjes is het wel erg belangrijk dat er genoeg ruimte is waar de luchtkussenzakjes tussen passen, de afmetingen zijn 200mm x 130 mm. Ook is het natuurlijk van belang dat de luchtkussenzakjes niet worden gebruikt bij het beschermen van scherpe producten. Op deze manier zullen de luchtkussenzakjes kapot gaan en alsnog niet de producten beschermen.

 

Het beschermingsmateriaal is bij 123Kartonnen dozen verkrijgbaar vanaf circa 315 stuks opgepompte luchtkussenzakjes per zak. Het is natuurlijk ook mogelijk de zakjes niet opgepompt te bestelen, dan is er een Rapid Fill systeem nodig waarmee de zakjes opgeblazen kunnen worden naar de gewenste grootte.

 

SizzlePak

Tot slot het SizzlePak opvulmateriaal, dit opvulmateriaal is voornamelijk geschikt voor het opvullen van lichtere tot medium zware pakketten. Naast het opvullende aspect heeft SizzlePak ook zeker een decoratieve functie. SizzlePak wordt vooral aangeraden om te gebruiken voor het opvullen van cadeau verpakkingen, de kleurrijke opvulling fleurt meteen de hele verpakking op.

 

Het is  verkrijgbaar in veel verschillende kleuren: naturel, groen, zwart, rood, wit en geel. SizzlePak is herkenbaar aan de smalle reepjes papier die een zigzag vorm hebben. Omdat de strookjes met zoveel kracht in een doos worden geperst neemt het volume heel erg toe. Het SizzlePak opvulmateriaal is een stofvrij vulmateriaal en hierdoor blijven je producten er erg mooi uitzien. Een ander voordelige bijkomstigheid is dat het opvulmateriaal biologisch afbreekbaar is en na het gebruik kan het meteen bij het oud papier.

 

Schuimfolie en noppenfolie

Wat niet echt geclassificeerd wordt als een opvulmateriaal maar wel gebruikt kan worden voor het beschermen van de producten in de kartonnen doos is de rollen schuimfolie en de noppenfolie. Deze 2 producten zijn perfect voor het omwikkelen van producten voordat ze in de kartonnen doos worden geplaatst. Ten eerste het beschermingsmateriaal noppenfolie, dit verpakkingsproduct is een kunststof materiaal met bolletjes gevuld met lucht die zo breekbare producten beschermen en isoleren en dempen tijdens het verzenden.

 

De standaard noppenfolie rol heeft een dikte van 70 micron, hierdoor is het materiaal erg flexibel en tegelijkertijd ook heel erg sterk om de producten goed te beschermen. Er zijn verschillende diktes van de noppenfolie, geschikt voor het inpakken van verschillende gewichten producten. De noppenfolie die wordt verkocht in de webshop van 123Kartonnen Dozen kenmerkt zich door de zo genaamde “ heavy kwaliteit”, dit betekend dat de folies die worden gebruikt voor de noppenfolie bestaat uit een 75/80 micron folie die doormiddel van smelting op elkaar wordt gezet. Het voordeel van noppenfolie is dat het makkelijk hergebruikt kan worden, wat natuurlijk weer erg voordelig is voor het milieu.

 

Daarnaast het beschermende materiaal schuimfolie. Waar wordt schuimfolie nou eigenlijk voor gebruikt? Schuimfolie, wat ook wel Foam folie wordt genoemd, wordt gebruikt voor het beschermen van oppervlakken van kwetsbare producten. Bijvoorbeeld voor het beschermen van een schilderij of beeldscherm van een televisie tijdens de verzending. Vaak wordt schuimfolie ook gebruikt tussen het beeldscherm en het toetsenbord van een laptop tijdens de verzending. Omdat schuimfolie zo flexibel en elastisch is, kan het erg makkelijk worden gevormd naar de vorm van het product wat beschermd moet worden.

 

Omdat het schuimfolie zo compact is en erg stevig op elkaar geperst wordt is het ook nog eens enorm waterdicht, scheur bestendig en isolerend! In de webshop van 123Kartonnen Dozen zijn verschillende diktes verkrijgbaar van de schuimfolie, er is de keuze tussen een dikte van 1 mm en 2 mm. Het kan lastig zijn om te beslissen welke dikte er nodig is. De dunnere versie, 1 mm, beschermt vooral tegen oppervlakte beschadigingen op bijvoorbeeld glas, kuststof platen en keramiek. Daarnaast de optie voor 2mm, deze is natuurlijk iets dikker en is naast oppervlakte beschadiging ook geschikt voor het opvangen van lichte schokken. Deze folie kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij het verhuizen van producten, wanneer de producten veel heen en weer getild moet werken is er een grotere kans op beschadigingen.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden voor het opvullen en bufferen van producten in een kartonnen doos. Bovenstaande opties zijn allemaal verkrijgbaar in de webshop van 123Kartonnen Dozen en zijn daarom extra goed genoemd. Naast het beschermen van de producten aan binnenkant van de doos is het ook erg belangrijk dat de buitenkant van de kartonnen doos goed wordt beschermd tegen alle elementen die de doos doormaakt tijdens de verzending.

 

Tape technieken

Tape technieken verschillende gewichten

Wanneer de juiste tape is gevonden wordt het natuurlijk ook erg belangrijk op wat voor manier de kartonnen doos wordt gesloten. Er zijn verschillende tape technieken geschikt voor verschillende gewichten kartonnen dozen. Bij deze uitleg wordt er gebruik gemaakt van het voorbeeld: een Amerikaanse vouwdoos.

 

Lichte pakketten (20kg)

Voor lichte pakketten van minder dan 20 kg is het genoeg om een enkele tape strook te gebruiken over de hele lengte waar de flappen van de kartonnen doos elkaar raken. Wanneer dit gebeurt aan de onder- en bovenkant van de kartonnen doos is dit voldoende en zal de kartonnen doos goed dichtzitten voor verzending. Voor pakketten tussen de 40 en 20 kg wordt het aangeraden om een dubbele tapslaag te gebruiken. De eerste strook in de lengte waar de flappen elkaar ontmoeten aan de onder en bovenkant. Vervolgens nog een tape strook langs de korte zijden van de doos. Dis is perfect voor het vervoeren van het opslaan of vervoeren van middel zware pakketten.

 

Zware pakketten (40kg)

Tot slot het tapen van hele zware pakketten voor meer dan 40kg, het is erg verstandig om een hele zware kartonnen doos zicht te tapen in een H vorm. Dezelfde tactiek als bij de middelzware pakketten en nog een extra strook erbij over de korte zijde van de doos. Op deze manier is er een H vorm op de kartonnen doos en zit de kartonnen doos extra stevig dicht. Het is voldoende om de vele tape stroken alleen op de bovenkant te bevestigen en aan de onderkant van de Amerikaanse vouwdoos een enkele tape strook over de lengte van de kartonnen doos te gebruiken. Om de kartonnen dozen dicht te plakken wordt het erg aangeraden om gebruik te maken van een tape dispenser, het is veel gemakkelijker om de tape af te rollen en het is ook mogelijk op een hoger tempo.

 

Automatische dozensluitmachine

Bij sommige bedrijven worden er per keer een heel hoog aantal kartonnen dozen gesloten. Voor deze bedrijven wordt het aangeraden om gebruik te maken van een dozensluitmachine. Helaas is deze niet verkrijgbaar op de website van 123Kartonnen Dozen maar met alle kennis van de verpakkingswereld is het altijd mogelijk om hier advies over te vragen. Doormiddel van een dozensluitmachine kunnen er veel kartonnen dozen in een korte tijd waren gesloten met PVC of hotmelt tape. Er zijn twee verschillende soorten dozensluitmachines waar gebruik van gemaakt kan worden, de eerste is een halfautomatische machine en de tweede een volautomatische dozensluitmachine. De volautomatische versie is perfect om te gebruiken in een grote productie, er is ook geen bediener nodig voor het apparaat. De dozen kunnen op de lopende band worden gezet en worden automatisch dicht getaped.

 

Semi automatische dozensluitmachine

De tweede optie, een semi automatische dozensluiter, is wat arbeid intensiever dan bij de automatische dozensluiter. Bij dit apparaat is het nodig dat de instellingen worden aangepast op de doos die door de machine heen gaat. Ook is het nodig dat de kleppen van de kartonnen doos handmatig worden gesloten wanneer ze door de machine gaan. Waar dit in de automatische machine vanzelf gebeurt. Alsnog zal het gunstig zijn voor de snelheid want de kartonnen worden automatisch en snel dicht getaped. Het wordt wel erg aangeraden deze apparaten alleen te gebruiken in grote bedrijven waar absurd hoge aantallen kartonnen dozen dicht geplakt moeten worden. Een machine is erg kostbaar en zal niet kostendekkend zijn wanneer er niet genoeg kartonnen dozen doorheen gehaald worden.

 

Verpakkingstapes

Naast het goed beschermen van de kartonnen dozen tijdens de verzending, en de juiste kwarten kwaliteit voor de kartonnen doos is het ook erg belangrijk dat de kartonnen doos op de juiste manier wordt gesloten. Het is natuurlijk afhankelijk van de soort kartonnen doos hoe de doos wordt gesloten want bij sommige kartonnen dozen is er geen tape nodig maar kan deze worden gesloten doormiddel van een klep die wordt gevouwen in de gleufjes. Bij veel soorten kartonnen doos is er tape nodig om de kartonnen doos op de juiste manier te sluiten. Op deze manier ben je er van verzekerd dat de kartonnen doos goed dicht blijft tot hij op locatie is gearriveerd. Er zijn verschillende soorten tape die ervoor kunnen zorgen dat de doos juist en stevig wordt gesloten. Elke soort tape weer met zijn eigen specificaties en eigenschappen.

 

PP, PVC en acryl tape

Er zijn drie soorten verpakkingstape die gebruikt kunnen worden om kartonnen dozen te sluiten, de verschillende opties zijn: PVC tape, PP Acryl en budget PP tape. Ten eerste de PVC tape, deze tape wordt het meest gebruikt en natuurlijk niet zonder reden. De kenmerken waarom PVC tape zo vaak wordt gekozen zijn voornamelijk de stevigheid, hoe sterk de tape is en de hoge kwaliteit. De PVC tape is ook uitermate geschikt voor het verzenden van pakketten die heel ver verzonden worden. De PVC tape is geschikt voor pakketten tot ongeveer 30 KG, dit komt erg goed van pas bij het verzenden van zware pakketten. De tape is verkrijgbaar in verschillende kleuren in de webshop van 123Kartonnen Dozen, er is een bruine, transparante en witte kleur.

 

PP Acryl tape

De tweede optie voor het goed sluiten van een Amerikaanse vouwdoos of andere kartonnen doos is de PP acryl tape. PP acryl tape is ook één van de best verkochte tapes, het is de perfecte tape voor handmatige verwerking doormiddel van een tape dispenser. Deze tape heeft de naam gekregen omdat de lijmlaag gemaakt is op basis van acrylaat en waterbasis. Om deze reden maakt de tape ook erg weinig geluid met het afrollen, de zo genaamde “ low noise “ . De eerste hechting van deze tape is minder goed dan bij de PVC tape maar nadat de tape langer op een oppervlakte zit zal de hechting steeds beter worden. Ook is de tape bestand tegen grote temperatuur verschillen en met een erg lange levensduur. Veel afnemers kiezen toch vaak ook voor deze tape omdat hij ten opzichte van de PVC tape milieubewuster is i.v.m de belijning op waterbasis.

Budget PP tape

Tot slot de budget PP tape, deze tape wordt in vergelijking met de PVC en acryl tape het minste gekozen. De PP tape wordt ook wel een hotmelt tape genoemd, deze naam heeft de tape gekregen omdat de lijmlaag van een hotmelt lijmlaag is voorzien. Deze soort lijmlaag hebben een onmiddellijke kleefkracht en blijft meteen goed plakken. Het wordt aangeraden om de tape onder de 16 graden te gebruiken, bij erg warme temperaturen bestaat er de kans dat de tape sneller kan loslaten. Omdat deze tape wat goedkoper is dan bovenstaande tapes is er wel een nadeel wat er bij de tape komt kijken, bij het afrollen van de tape komt er meer geluid vrij. Het is mogelijk om een tape dispenser te kopen met noise reduceer waardoor het geluid wat verminderd wordt. De tape is enkel in een doorzichtige kleur verkrijgbaar.

 

Tape dispenser

Bovenstaande tapes zijn allemaal geschikt voor het sluiten van kartonnen dozen. Om het proces nog wat gemakkelijker te maken is het mogelijk om de tapes af te rollen doormiddel van een tape dispenser. Er is ook de mogelijkheid om een combinatiedeal te kopen op 123Kartonnen dozen, een doos tape samen met een tape dispenser. Een tape dispenser is een handrol apparaat waar de tape als het ware op geklikt kan worden. Aan de voorzijde zitten een soort mesjes waardoor de tape na het afrollen afgesneden kan worden. Op deze manier kan er erg snel en gestructureerd gewerkt worden.

 

Zoals hierboven benoemd is er ook de mogelijkheid om een tape dispenser met noise reducer te kopen, dit is erg handig voor de tape die veel geluid maakt bij het afrollen. In de webshop van 123Kartonnen dozen zijn verschillende tape dispensers verkrijgbaar. Met verschillende breedtes en gewichten geschikt voor verschillende soorten tape.

 

6. Pallets voor kartonnen dozen

Het kan natuurlijk gebeuren dat er door bedrijven of particulieren kartonnen dozen in een grote hoeveelheid worden verzonden. Het kan dan erg makkelijk zijn om dit te doen doormiddel van een zending op een pallet. Dit kan schelen in de verzendkosten en is ook erg stevig voor de kartonnen dozen omdat ze stevig vast gezet worden op een pallet. Er zijn twee verschillende soorten pallets waar de kartonnen dozen op geplaatste kunnen worden. Met een pallet kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de beschikbare ruimte.

 

Euro pallet

De eerste soort pallet is een euro pallet, deze pallet wordt over het algemeen ook het meeste gebruikt.  De pallets hebben een afmeting van 80 x 120 centimeter, deze pallets zijn helaas niet verkrijgbaar bij 123Kartonnen Dozen maar bij grote orders worden onze dozen daar wel op geleverd bij de afnemer. In de webshop van 123Kartonnen Dozen zijn wel houtvezel pallets verkrijgbaar, ook in dezelfde afmeting van een euro pallet. Een presswood pallet is een houtvezelpallet ideaal voor licht gewicht pallets. Het voordeel aan de pallets is dat ze veel lichter zijn dan pallets gemaakt van hout, omdat ze ook wat kleiner zijn ze makkelijk op te stapelen en op te bergen. Het is afhankelijk van de afmetingen van de pallet wat het maximale gewicht is wat de pallet kan dragen.

 

Blokpallet

Daarnaast is er ook de optie om producten te verzenden op een houten blokpallet, dit is alleen een advies want deze pallets zijn niet verkrijgbaar in de webshop van 123Kartonnen Dozen. Een houten blokpallet is groter dan de gemiddelde pallet. De afmeting van een blokpallet is 800×1200 mm, 1100x1100mm en tot slot 1000×1200 mm. Een blokpallet heeft ok wel de naam vierpallet gekregen omdat een truck de pallet vanaf alle kanten kan optillen. Dit type pallet is dus perfect voor het verzenden van hele hoge aantallen kartonnen dozen.

 

Houtvezelpallet

Wanneer de kartonnen dozen op een houtvezelpallet of houten pallet zijn geladen is het erg verstandig om de dozen op de pallet goed te beschermen. Soms worden er pallets helemaal volgeladen met dozen over de hele wereld verzonden en hebben ze te maken met veel verschillende elementen. Er wordt erg aangeraden om bij deze zendingen gebruik te maken van rekwikkelfolie of stretchfolie. Met deze rollen kunnen een stapel pakketten op een pallet makkelijk aan elkaar geseald worden, een ander voordeel is dat de pallet gestabiliseerd wordt. Ook is het wikkelen van de plastic om de pallet erg voordelig voor het algemeen beschermen van kartonnen dozen op de pallet. Het laagje plastic om de dozen heen zorgt er voor dat de dozen toch net iets meer beschermd zijn voor bijvoorbeeld weer invloeden.

 

Rekwikkelfolie voor pallets

Er zijn verschillende soorten rekwikkelfolie beschikbaar in de webshop van 123Kartonnen Dozen die allemaal goed gebruikt kunnen worden voor het omwikkelen van kartonnen dozen op pallets. Er is de keuze tussen een transparante kleur, witte kleur en een zwarte kleur. De rekwikkelfolie rollen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, de grootste afmeting beschikbaar is 500×300 en de kleinste 100×150. Er is de mogelijkheid om de folie zelf om de stapel kartonnen dozen te rollen, het kan natuurlijk dat de rol beetgehouden wordt en op deze manier om de stapel heen rolt.

Het is ook mogelijk om een speciale wikkelfolie dispenser aan te schaffen voor de rolbreedtes 45 of 50 cm. Dit verhoogt de efficiëntie en zorgt dat de pallet nog sneller klaar is voor transport. Een ander voordeel wat er bij komt kijken is dat er een minder kleine kans is da de rol bij het rollen uit je vingers glijdt of zelfs in de vingers snijdt.

 

Conclusie

Alles bij elkaar is het nog al veel informatie, heeft u advies nodig met betrekking tot het kopen van verpakkingsmateriaal? Onze verpakkingsspecialisten met jaren lange ervaring helpen u graag met het oplossen van ingewikkelde verpakkingskwesties.

Vul onderstaand contactformulier in om in contact met ons te komen Alle adviezen zijn natuurlijk geheel kosteloos en vrijblijvend!

contact

contactgegevens

Wij zijn maandag t/m vijdag geopend van 09:00 tot 17:00Inschrijven nieuwsbrief

contactformulier


Heeft u vragen of opmerkingen? Vul onderstaande formulier in.