Enkele iconen kunnen niet geladen worden. Dit kan mogelijk worden veroorzaakt door een (te) strenge Adblocker. Schakel uw Adblocker uit voor een volledigere ervaring van deze website.
U heeft JavaScript uitgeschakeld staan in uw browser. Hierdoor werkt deze website niet naar behoren. Activeer JavaScript en ververs deze pagina alvorens verder te gaan.
Wij detecteren dat u gebruik maakt van een Adblocker. Adblockers kunnen de werking van de site nadelig beïnvloeden. Ervaart u problemen? Schakel de Adblocker uit en probeer het opnieuw.

Magazijndozen op maat

Magazijn doos op maat

Een magazijndoos wordt over het algemeen gebruikt als opslagdoos, door de manier van sluiten kunnen de dozen namelijk open schieten tijdens transport. Wat wij onder magazijndoos beschouwen is de Fefco-421, dit is een gestanste doos waarbij de deksel een klep is die in de doos zelf wegvalt. Omdat bij de Fefco-421 in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fefco-427 de klep niet nog eens rondom de doos sluit maar alleen in de bovenkant wegvalt, is de kans aanwezig dat zodra dit type doos op transport gaat er door het stoten een beschadiging plaatvind waardoor de deksel open springt. De reden dat de doos uitermate geschikt is om als magazijndoos te dienen komt door het feit dat de doos makkelijk open en dicht te doen is zonder dat hier tape of een ander hulpmiddel aan te pas komt. Uiteraard geldt dit ook voor een Fefco-427 alleen bij deze doos zoals hierboven aangegeven dient een extra sluitingsstap van deksel plaats te vinden waardoor dit net wat minder geschikt is als opberg/magazijndoos. Een Amerikaanse vouwdoos ook wel Fefco-201 genoemd, heeft om volledig gesloten te moeten worden nog altijd tape of een ander hulpmiddel nodig zowel aan de boven als onderkant van de doos.

Zoals aangegeven is een Fefco-421 magazijndoos een gestanste doos, hierdoor zijn de gangbare kwaliteiten waarin deze doos gemaakt kan worden anders dan die van geslitte dozen. Bij gestanste dozen zijn er drie kwaliteiten die vaak ingezet worden dit zijn 1,5mm(E)-golf, 3mm(B)- golf en de sterkste kwaliteit 4,5mm(BE)-golf. Bij geslitte dozen wordt de E-golf meestal overgeslagen omdat deze kwaliteit niet voldoende stevigheid bied voor de constructie waar deze op gebaseerd zijn. De B-golf is een overlappende kwaliteit deze wordt in beide gevallen veelvuldig gebruikt voor geslitte dozen is dit de minimale dikte, en bij gestanste dozen de middel kwaliteit. Als laatste komen wij aan bij de BE-golf dit is voor gestanste dozen de dikste kwaliteit die ingezet kan worden, dit komt mede omdat een 7mm(BC)-golf te dik is om te stansen in meeste gevallen. Bij geslitte dozen is de BE-golf de lichtste dubbelgolf die ingezet kan worden als kwaliteit.

Het verschil tussen gestanste dozen en geslitte dozen zit hem in de manier van productie. Een geslitte doos wordt als plaat de machine ingetrokken en wordt doormiddel van sneden op maat gemaakt. Omdat deze machines alleen rechte sneden kunnen maken is het dus niet mogelijk om een Fefco-421 op deze machines te maken. Hier zitten ronde en oneven vormen in die dit voor een slitmachine onmogelijk maken. Een stansmachine daarin tegen werkt op een andere manier, aan de binnenkant van de machine hangt een stansmes. Dit stansmes is op de gewenste maat van de doos gemaakt, vervolgens komt de kartonnen plaat de machine in en wordt het stansmes op de plaat gedrukt. Wat er overblijft is een gestanste doos en wat plaat afval. Het stansen van dozen kan dan ook vergeleken worden met het bakken van koekjes in verschillende vormen. Je heb een deeg plat uitgerold en met de koekjes vormen druk je de koekjes als waren uit het deeg, dit is vergelijkbaar met het stansmes in de machine die de doos uit het karton drukt.

Mochten er naar aanleiding van bovenstaand stuk nog vragen zijn over magazijndozen op maat of andere verpakkingen aarzel dan niet om contact op te nemen met iemand in het 123kartonnendozen team. Wij staan altijd klaar om advies op maat te geven.