Enkele iconen kunnen niet geladen worden. Dit kan mogelijk worden veroorzaakt door een (te) strenge Adblocker. Schakel uw Adblocker uit voor een volledigere ervaring van deze website.
U heeft JavaScript uitgeschakeld staan in uw browser. Hierdoor werkt deze website niet naar behoren. Activeer JavaScript en ververs deze pagina alvorens verder te gaan.
Wij detecteren dat u gebruik maakt van een Adblocker. Adblockers kunnen de werking van de site nadelig beïnvloeden. Ervaart u problemen? Schakel de Adblocker uit en probeer het opnieuw.

Dozen op maat

Dozen op maat

Al sinds dat de mensheid karton gebruikt om producten in te verzenden worden er voor deze producten speciaal dozen op maat gemaakt. Er bestaan veel verschillende soorten dozen op maat maar in dit stuk wil ik over de meest gebruikte modellen wat uitleggen en vertellen. Er is ooit een internationaal boek opgesteld genaamd het Fefco-boek waarin alle verschillende modellen dozen een Fefco-code gekregen hebben. Dit is gedaan om te zorgen dat mensen over de gehele wereld bij een bepaalde Fefco-code weten dat ze over dezelfde doos praten. Een van de bekendste dozen is een Fefco-201 of te wel een Amerikaanse vouwdoos, dit is de meest standaard en meest gebruikte doos ter wereld. De Fefco-201 is een van de vouwdoos modellen die zowel gestanst als geslit kunnen worden. Over stansen zal ik verder in deze tekst wat vertellen maar ik ga het eerst over slitten hebben. Ook zal ik verschillende kartonnage fabrieken bespreken in de tekst hieronder.

In de kartonnage maken wij onderscheid tussen een verschillend aantal karton fabrieken ik ga er drie bespreken, een boxplant, een sheetplant en een sheetfeeder. Een Boxplant is meestal de meest volledige fabriek van de drie omdat deze vrijwel altijd autonoom zijn wat betreft de productie van dozen. Wat ik hiermee bedoel is dat een boxplant fabriek zowel een machine heeft staan waar vanuit papieren rollen golfkartonnenplaten(Fefco-110) gemaakt kunnen worden, als machines waar de kartonnen platen her verwerkt kunnen worden tot welke fefco-model dan ook. Deze fabrieken kopen dus alleen papieren rollen in en maken hier geheel zelf kartonnen dozen op maat van. Dan komen wij aan bij de volgende fabriek een sheetfeeder, dit is een kartonnage fabriek waar uitsluitend machines staan die vanuit papieren rollen kartonnen platen op maat kunnen maken. Deze fabrieken hebben soms nog wel een kleine machine staan om iets van een stans bewerking aan te brengen op de kartonnen platen. De laatste kartonnage fabriek waar het in dit gedeelte van de tekst over gaat is een sheetplant. Dit een fabriek waar uitsluitend herverwerking machines staan dus machines die vanuit kartonnen platen een kartonnen doos kunnen maken. Deze fabrieken kopen hun kartonnen platen op maat in bij sheetfeeders. Kortom een boxplant is dus een volledig complete fabriek, en een sheetfeeder en sheetplant vullen elkaar aan.

Een geslitte doos heeft te maken met de manier van produceren. Bij een geslitte doos wordt de kartonnenplaat in de lengte of in de breedte de machine in getrokken(dit hangt af van het type machine hier zitten namelijk veel verschillen in). Vervolgens komen er uit de machine messen die alleen horizontaal een sneden kunnen maken in de kartonnenplaat. Waar deze sneden precies komen hangt af van welke formaat de doos moet worden en wat de afmeting van de kartonnen plaat precies is. Zodra deze sneden erin gezet zijn wordt de doos de machine uit geduwd afhankelijk van het type machine en het machinepark dat er achter hangt kan de doos hierna automatisch verlijmd worden maar het kan ook zijn dat deze handmatig verlijmd moet worden. Sommige  geslitte dozen zoals een Fefco-409 wikkeldoos hoeft helemaal niet gelijmd te worden en kan vanuit de machine gelijk gepelletiseerd worden.

Een gestanste doos wordt op een andere geproduceerd, namelijk met een stansmes. Dit proces kun je vergelijken met het bakken van koekjes. De kartonnen plaat wordt op dezelfde manier de machine ingebracht als bij een geslitte doos, alleen is het vervolg proces anders. Zodra de kartonnen plaat zich in de machine bevind komt er van boven af een stansmes naar beneden deze wordt dus danig op de kartonnen plaat gedrukt dat er een vorm uit de kartonnen plaat ontstaat, dit is de gestanste kartonnen doos. Zoals eerder aangegeven is dit vergelijkbaar met koekjes bakken hierbij leg je namelijk het deeg uitgerold op bakpapier druk je van boven af met een vormpje het koekje uit het deeg. Omdat wij in de kartonnage zo min mogelijk stans afval willen hebben worden er kartonnen platen op maat gebruikt die een geoptimaliseerd formaat hebben zodat er de meeste dozen uitgestanst kunnen worden. Uit voorraad platen dozen stansen kan dus zeer ongunstig zijn wat betreft afval en hierdoor prijs per doos.

In de maatwerk kartonnage kennen wij een aantal verschillende diktes karton die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. In de enkelgolf kwaliteiten worden vaak E-golf(1,5mm dikte). B-golf(3mm dikte) en C-golf(4mm dikte) gebruikt. Veel voorkomende dubbelgolf kwaliteiten zijn BE-golf(5mm dikte), BC-golf(7mm dikte) en EE-golf(4mm dikte). Een E-golf wordt bijvoorbeeld bijna altijd ingezet als kwaliteit voor een brievenbusdoos. De reden hiervoor is dat deze golf relatief dun is en hierdoor dus weinig ruimte in beslag neemt ten opzichte van het inwendige en uitwendige formaat van de doos. Omdat een brievenbusdoosje maximaal een hoogte van 32mm uitwendig mag hebben volgens PostNL richtlijnen, kan je met een E-golf een inwendige hoogte van 28mm creëren. Bij alle andere genoemde kwaliteit zal de doos inwendig een stuk kleiner zijn. Een BC-golf wordt vaak ingezet om wat zwaardere producten te verzenden, dit omdat de BC-golf een van de sterkste kwaliteiten is die wij bezitten. Ook bij dozen op maat met een grotere lengte en breedte wordt aan geraden om een stevige karton kwaliteit te nemen. Als de doos heel lang en breed is maar gemaakt is van B-golf kan deze door zijn eigen gewicht in elkaar storten, dit is uiteraard het laatste dat je wil voor je verzenddoos die bedoelt is om je product te beschermen tijdens transport.

Er zijn twee voorkomende basis kleuren in de kartonnage, dit zijn bruin en wit karton. Bruin karton is de kleur die het karton vanuit de basis heeft omdat papier vanuit houtpulp verkregen wordt. En het witte karton wordt gemaakt doormiddel van het bruine karton papier te bleken. Zo wordt de bruine kleur vervangen door het wit. Er bestaat bijvoorbeeld ook rood, zwart en oranje karton maar dat is eigenlijk wit karton volledig geverfd in de desbetreffende kleur en dus valt dat eigenlijk onder bedrukt karton. Wit karton is dan ook in de meestal gevallen de basis voor bedrukte dozen omdat veel kleuren op een bruine ondergrond optisch verkleuren waardoor de bedrukking anders uit kan vallen dan de bedoeling is.

Als er nog meer vragen zijn over dozen op maat aarzel dan niet om contact met ons op te nemen wij bij 123kartonnendozen staan als team voor jullie klaar en adviseren graag waar nodig.