Service
Nieuwsbrief

Karton en kwaliteit


Kartonnen dozen en kwaliteit

Golfkarton begint feitelijk altijd met 3 lagen papier, de buitenlaag, tussenlaag (welle) en binnenlaag. 3 lagen papier noemen wij een enkelgolf kwaliteit (slechts 1 golf). Daarnaast bestaat er ook dubbelgolf (2 golven) die bestaat uit totaal 5 lagen papier en Triple golfkarton (3 golven) met 7 lagen papier.

De kwaliteit van het karton en de kartonnen doos wordt o.a. bepaald door de hoeveelheid golven in het materiaal. Anderzijds de dikte/grammage van de individuele lagen bepaald uiteraard ook heel sterk de kwaliteit van het materiaal en daarmee de kwaliteit van het karton en de kartonnen doos. Zo kan namelijk voor een buitenlaag 125 grams papier ingezet worden maar ook 186 grams, wanneer de tussenlaag en binnenlaag hetzelfde blijven gaat de kwaliteit al fors omhoog zoals u begrijpt.

Als laatste item is naast het aantal lagen en gramsgewicht ook een zeer sterk gegeven welk papiersoort wordt gebruikt. Zo kan er namelijk gekozen worden voor 100% gerecycled papier en 100% nieuw materiaal (virgin pulp).

100% gerecycled materiaal noemen wij Testlijner
100% nieuw materiaal noemen wij Kraftlijner

De keuze voor kraft- of testlijner kan per laag wisselen, zo kan de buitenlaag uit kraftlijner bestaan en de tussenlaag en binnenlaag uit Testlijner.

Dit wordt gedaan omdat zowel Kraft en Testlijner hun eigen voordelen/eigenschappen hebben en er meestal gekozen wordt voor een optimale samenstelling tussen de dikte (aantal golven), het grammage van de laag en de keuze van papiersoort.

De meest voorkomende situatie is dat de buitenlaag van Kraftlijner kwaliteit is.

RESUME:
Enkelgolf karton, dubbelgolf karton of triple golfkarton
Gramsgewicht van de verschillende lagen in het materiaal
Keuze van papiersoort: Kraftlijner of Testlijner


Dikte van het karton:
E-golf =        +/- 1,5mm enkelgolf (noemen we afgerond 2mm)
B-golf =        +/- 2,8mm enkelgolf (noemen we afgerond 3mm)
C-golf =        +/- 4,0mm enkelgolf (noemen we afgerond 4mm)
BE-golf =        +/- 4,5mm dubbelgolf (noemen we afgerond 5mm)
CB-golf =        +/- 6,5mm dubbelgolf (noemen we afgerond 7mm)

Onze dozen en verpakkingen zijn NIET voedselgeschikt