Kwaliteit en modellen

Een fefco nummer is een internationale benaming voor het aanduiden van modellen binnen de kartonindustrie. Fefco geeft aan dat het om een kartonnen plaat of kartonnen doos gaat.

Bijvoorbeeld: Model 201 (fefco 201) betekent dat het gaat om een “Amerikaanse vouwdoos”. Een Amerikaanse vouwdoos is veruit het meest gebruikte model in de verpakkingswereld. Zo heeft ieder model zijn eigen benaming en zijn er verschillende series die een bepaald model en variant daarop vertegenwoordigen.

Om een kartonnen doos (fefco 201, fefco 203, fefco 300, fefco 303, fefco 421, fefco 427, etc.) aan te vragen zijn 3 variabelen altijd van toepassing; Lengte ; Breedte ; Hoogte. Zoals hier rechts aangegeven voor model 201. De totale kartonnen plaat zoals er gesneden wordt om uw doos geheel op maat te maken ziet u links boven de kartonnen doos. Om een totaaloverzicht te zien van wat de mogelijkheden bij ons zijn kunt u kijken op www.fefco.org, hier ziet u alle mogelijke modellen en types.

Naast L X B X H, is voor uw toepassing zeker van belang in welke kwaliteit u uw doos wilt hebben. Zo worden er verschillende kwaliteiten gehanteerd die zich veelal onderscheiden doormiddel van dikte van het karton. Tevens geeft dit aan hoeveel lagen het golfkarton heeft. Hieronder de meest voorkomende vetgedrukt.

  • 1mm massief karton
  • 2mm enkellaags golf karton B-golf
  • 3mm enkellaags golf karton B-golf
  • 4mm enkellaags golf karton C-golf
  • 5mm dubbellaags golfkarton BE-golf of EB golf
  • 7mm dubbellaags golfkarton BC-golf
  • 11mm Trippellaags golfkarton
  • 15mm Trippellaags golfkarton

Naast dat er kwaliteit in dikte bestaat, wordt de echte kwaliteit bepaald door de materialen in de verschillende lagen. Zo kennen we hier de zogenaamde Buitenlijner, Binnenlijner, Tussenlijner en Welstoffen. De namen spreken eigenlijk al voor zich maar de Buitenlijner is de buitenkant van de doos, Binnenlijner de binnenkant van de doos, Tussenlijner de tussenlaag bij dubbel en trippelgolf karton en de Welstoffen zijn de golven die zich tussen de buitenzijde en de binnenzijde bevindt.

Deze 4 items kunnen ieder weer van afzonderlijke kwaliteit zijn, zo onderkennen we Kraftlijner en Testlijner. Dit is een hele eenvoudige uitleg:

  • Kraftlijner is gemaakt van nieuw materiaal “Virgin Pulp” , dit materiaal heeft geen verzwakkingen door dat het eerder gerecycled is. Bij het recyclen verliest de pulp eigenschappen in sterkte.
  • Testlijner is gemaakt van gerecycled materiaal, dit is niet per definitie slecht maar kan juist een voordelig alternatief zijn bij kleine kartonnen dozen of met lichte inhoudt of bijvoorbeeld de binnenkant van de doos (die het veelal minder zwaar te verduren krijgt).

Laat u altijd goed adviseren in dit geval door ons; welke kwaliteit met welke specifieke eigenschappen van de in te zetten materialen. Zo is een 7mm dubbelgolf niet per definitie sterker dan een 5mm dubbelgolf. Hieronder hebben wij voor u een schema gemaakt hoe dozen zich met verschillende afmetingen en kwaliteiten golfkarton tot elkaar verhouden. Aangezien dit ook een kwestie van ervaring is dit slechts indicatief.

U kunt ons altijd bereiken voor informatie voor uw specifieke situatie/ product/ te verzenden items. Ons team aan deskundigen staat graag voor u klaar. Mocht u een idee hebben klik dan hier voor onze producten.

 

contact

contactgegevens

Wij zijn maandag t/m vijdag geopend van 09:00 tot 17:00Inschrijven nieuwsbrief

contactformulier


Heeft u vragen of opmerkingen? Vul onderstaande formulier in.