Kartonnen dozen digitaal bedrukken

Kartonnen dozen zijn op verschillende manieren te bedrukken, er is onder andere de mogelijkheid om flexo-druk toe te passen meer hierover is hier te vinden. Daarnaast is er de druktechniek genaamd offset-bedrukking (full colour in dit geval). Mocht u wat meer informatie willen lezen is dat hier te vinden. In deze blog wordt er wat dieper ingegaan op digitaal print/bedrukking. Hiervoor zijn twee machines erg belangrijk, beide machines worden in onderstaande tekst besproken en vergeleken met elkaar.

De eerste machine waarop digitaal print mogelijk is, is de: Trojan. Deze machine is geschikt om kleinere oppervlaktes digitaal te printen in full colour. De eerste stap in het proces is dat de dozen op de aanleg band worden gelegd met de zijde die bedrukt moet worden omhoog, vervolgens wordt de machine ingesteld met de juiste bedrukking en wordt de doos door de machine heen “getrokken”. Vervolgens wordt de bedrukking op de doos aangebracht op een manier vergelijkbaar met een inkt-jet printer. De machine heeft een doorvoer breedte van één meter, dit betekend dat er maximaal een plaat of doos met een breedte van één meter door de machine past. De inkt-kop die in de machine zit heeft een afmeting van twintig centimeter. Dit maakt dat de machine stroken van maximaal twintig centimeter breed kan printen. Series van ongeveer vijftig tot en met duizend stuks kunnen over deze machine gedraaid worden. Een aantal nadelen van deze machine is dat hij geen kleur wit kan bedrukken en dat vol-vlak bedrukking ook een probleem kan opleveren.

De tweede machine met een optie tot digitaal printen heet de Fuji. Deze machine kan grotere oppervlakte digitaal full colour printen dan de Trojan. Bij de Fuji werkt het doorvoeren van het karton vergelijkbaar als bij de Trojan, het verschil is het formaat wat doorgevoerd kan worden. Bij de Fuji is dat maximaal 2450x1190mm, dit hele oppervlakte kan ook bedrukt worden. Dat is een groter drukoppervlakte dan bij de Trojan. Bij de Fuji is het erg belangrijk dat er een balans wordt gevonden tussen kwaliteit van bedrukking, formaat en het aantal stuks dat bedrukt moet worden. Er kan namelijk op de zogenoemde ‘Express stand’ geprint worden wat perfect is voor kleinere en simpelere bedrukkingen. Het voordeel van deze stand is dat de snelheid redelijk hoog ligt. Voor de wat luxere all-over bedrukkingen zal de stand ‘Quality-print’ ingesteld moeten worden. Deze stand is een stuk langzamer dan de Express stand. Om een voorbeeld te geven: 500 doosjes bij de Fuji op de Express stand kunnen binnen een paar uur bedrukt worden. Mochten hetzelfde doosje met een volvlak of luxere bedrukking bedrukt moeten worden, wat dus de Quality-print stand inhoud, zal hier een printtijd voor nodig zijn van ongeveer +/- 100uur. De maximale golfkarton kwaliteit die door de Fuji kan is 5mm dubbelgolf of te wel BE-golf.

contact

contactgegevens

Wij zijn maandag t/m vijdag geopend van 09:00 tot 17:00Inschrijven nieuwsbrief

contactformulier


Heeft u vragen of opmerkingen? Vul onderstaande formulier in.