Golfkarton – informatie

Golfkarton

 

Bij het woord karton denken de meeste mensen aan veel verschillende toepassingen en gebruikzaamheden. Misschien wel het bekendste hierin is karton gebruikt als verzendverpakking, maar waar komt karton precies vandaan en wat is karton nou precies. Karton wordt vervaardigd vanuit papier, het papier zoals wij het nu kennen is terug te traceren naar circa 2000 jaar geleden in het toen der tijd door de Han-dynastie geregeerde China. Via Arabische en Spaanse handelaren is het is tot in Nederland gekomen. Karton zoals wij het nu kennen is rond 1751 voor het eerst gemaakt in Frankrijk door Reaumur, hij deed dit door meerdere lagen papier op elkaar te plakken. Er was behoefte naar stevige speelkaarten die meerdere keren gebruikt konden worden, met het huidige papier waar de meeste speelkaarten van gemaakt werden in die tijd was dit niet mogelijk. Hiermee zijn wij gelijk aangekomen bij het punt wat karton nou eigenlijk is, karton is een uit meerdere papierlagen opgebouwd product. Karton is dus een stuk steviger dan normaal papier en daarom dus ook geschikt om verpakkingen van te maken.

 

Er bestaan verschillende soorten karton, maar de bekendste twee zijn golfkarton en massiefkarton. Om uiteindelijk bij een van deze twee soorten karton uit te komen moeten wij eerste terug naar de basis, en dat is hout. Hout is het basismateriaal voor papier en dus uiteindelijk ook voor karton. Hout wordt versnipperd tot kleine stukjes, hier wordt alvorens water bijgevoegd waardoor er pulp ontstaat. De pulp wordt vermalen tot een papje, hierna wordt doormiddel van meerdere persen het water uit de pap onttrokken en blijft er een droge brij over. Deze droge brij wordt doormiddel van walsen gedrukt tot papier dat al volgens op grote rollen gesponnen wordt.

 

Deze grote rollen papier vormen de basis voor het karton, afhankelijk van het grammage en het basis materiaal (hout is nieuw cellulose (kraftliner), gerecycled papier (testliner) zal het ingezet worden om golfkarton(meestal kraftliner in verwerkt) of massiefkarton (meestal gerecycled) te maken. Bij de meeste karton bedrijven wordt gekozen voor een kraftliner buitenzijde en een testliner binnenzijde. De reden hiervoor ligt vrij eenvoudig. De gerecycled testliner kwaliteit is door het recycle proces wat minder sterk geworden. Dit heeft te maken met het feit dat de vezels per recycle proces korter worden, kortere vezels zijn iets zwakker.

 

Vochtbestendig karton zonder plastic laag bestaat dan dus ook niet maar een kraftliner houd hier wel beter bestand tegen dan een testliner dit is overigens niet gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken maar in de praktijk zien wij vaak dat dit het geval is. Ook de golf en tussenliner (dubbel of triple golfkarton) bestaat meestal uit gerecycled materiaal, dit materiaal is soms meerdere malen gerecycled. Een verpakking volledig bestaand uit gerecycled materiaal is theoretisch mogelijk maar zal in de praktijk worden afgeraden. Nog even terugkomend op testliner materiaal, dit materiaal is door de korte vezelstructuur ook minder geschikt om te bedrukken zeker als het inkt op waterbasis betreft zal deze bij contact met het karton gaan ‘zoeken’  zoals wij dat noemen. Dit betekent eigenlijk dat de inkt op bepaalde punten uit kan lopen omdat deze niet door de juiste vezels op de juist plaats gehouden wordt. In het golfkarton zijn er veel verschillende golf diktes, de meest voorkomende diktes zijn B-golf(3mm enkelgolf), C-golf(4mm enkelgolf), BE-golf(5mm dubbelgolf) en BC-golf(7mm dubbelgolf). Bij massiefkarton wordt de sterkte van het karton meestal uitgedrukt in grammage. De kwaliteit van het karton wordt bepaald naar aanleiding van een aantal verschillende factoren. Het gewicht dat in de dozen komt, de manier waarop de producten verpakt worden en of de dozen een grote afstand moeten overbruggen. Binnen Nederland zien wij dan ook vaak dat enkelgolf karton gebruikt wordt. Als producten voor export bestemd zijn en al helemaal buiten Europa zal een BC-golf Kraftliner-Kraftliner een verijsde zijn. De reden dat hier een Kraft-Kraft voor ingezet moet worden heeft te maken met het feit dat een Kraftliner wat sterker is dan een Testliner en vaak worden exportdozen per vliegtuig of schip getransporteerd waardoor de kans op een vochtige omgeving aannemelijker is. Over het algemeen wordt de B-golf in een Kraft-Test kwaliteit het meest ingezet in Nederland. Er bestaat ook nog een E-golf(1,5mm enkelgolf) kwaliteit. Deze kwaliteit zie je vaak bij gestanste kleine doosjes, een voorbeeld hiervan zijn brievenbusdoosjes die door de maximale afmetingen van PostNL niet hoger dan 32mm uitwendig mogen zijn. Om het karton niet te veel ruimte inwendig in beslag te laten nemen is een E-golf hier ideaal voor.

 

Karton is van nature bruin of grijsachting van kleur, omdat zoals hierboven aangegeven het wordt vervaardigd vanuit papier dat weer wordt vervaardigd vanuit hout. Maar er bestaan ook andere kleuren karton. De meest voorkomende andere kleur karton is wit. Dit is eigenlijk niet minder dan een gebleekte versie van normaal karton. De kraftliner of Testliner wordt in zijn geheel gebleekt alvorens het op rol gezet wordt. Wit karton is met name uitermate geschikt om met kleur te bedrukken. Als je bijvoorbeeld flexo-druk of digitaal printen als voorbeeld neemt, hierbij kunnen de kleuren optisch veranderen als er op bruinkarton gedrukt wordt. De veel voorkomende kleuren rood en blauw veranderen op bruin karton in veel donkere kleuren, en bij geel heb je zelfs de kans dat de gehele bedrukking wegvalt op bruin karton. Wij raden daarom altijd aan om wit karton te nemen bij een bedrukking in een andere kleur dan zwart of wit. Deze laatste twee zijn uiteraard prima te bedrukken op bruin karton omdat de optische kleur hierin nauwelijks verander op een bruine achtergrond. Om de kleur grijs te bedrukken kan er gebruikt gemaakt worden van een raster druk zoals wij dat noemen, dit is een drukpatroon waarbij er niet volledig bedrukt wordt maar alleen hele kleine stipjes gezet worden waardoor het optisch lijkt alsof de kleur grijs gedrukt is.

 

Bij 123kartonnendozen staan wij dan ook voor kwalitatief, duurzame en goede verpakkingen en dit tegen een scherpe tarieven.

 

Bovengenoemde informatie is geen exacte wetenschap en per situatie verschilt welke verpakking ingezet moet worden, hierom staan wij bij 123kartonnendozen altijd klaar om zo goed mogelijk te adviseren in de klant zijn behoefte.

contact

contactgegevens

Wij zijn maandag t/m vijdag geopend van 09:00 tot 17:00Inschrijven nieuwsbrief

contactformulier


Heeft u vragen of opmerkingen? Vul onderstaande formulier in.